Едуковане девојчице могу променити свет

Поводом Међународног дана избеглица у Босилеграду спроведена је акција на инцијативу девојка које су учествовале у менторским сесијама на тему комуникације и заговарања у склопу пројекта “Пипи данас”. У општинској библиотеци “Христо Ботев” организована је радионица дружења и размене (“social cafe”) са девојкама које живе у транзитном кампу у Босилеграду и њиховим вршњакињама- средњошколкама из Босилеграда.

У догађају је учествовало укупно 6 девојчица из Бурундија и 5 девојчица из Босилеграда. Тема састанака је била образовање девојчица и девојака, приступ и право “девојчица у покрету” систему редовног образовања у Србији. Девојке из кампа су желеле да разговарају са својим вршњакињама о њиховом искуству у образовном систему у Србији, да из прве руке чују искуства и могућности за жене и девојчице у погледу образовања и професионалног усавршавања. Такође их је занимало са којим се изазовима сусрећу девојчице, али и да ли млади у Србији имају предрасуде према избеглицама и мигрантима.

Девојчице из Србије су се интересовале о систему образовања за девојке у Бурундију, као и о култури и традицији ове државе. Без обзира на то што деле живот у тако малом месту, девојчице немају пуно информација о животу у кампу и изазовима са којима се мигранткиње суочавају. Девојчице су донеле заједнички закључак да су овакве размене корисне и да би волеле да имају чешће прилике да размењују искуства како би се разбијале предрасуде и уверења које настају као последица недовољно информација.

Акцији су присуствовале и представнице Народне библиотеке, предивне колегинице Дијана Миладиновић и Бисерка Раденков, као и представнице средње школе у Босилеграду, као и фацилитаторка испред НВО Атине. Након акције организован је неформални ручак на којем су девојке имале прилике да се још боље упознају. Девојчице у покрету су након догађаја навеле да се радују укључивању у школу у септембру јер ће видети позната лица својих вршњакиња.

У склопу пројекта “Пипи данас” спроводе се бројне активности усмерене на свеобухватну подршку овим девојчицама, остваривање њихових права, као и на заговарачке активности које имају за циљ повећање њихове видљивости и интеграцију у локалне заједнице. Пројекат је подржан од стране шведског огранка Save the Children, и ослања се на идеје које је прокламовала најпознатија књижевна јунакиња шведске списатељице Астрид Линдгрен, девојчица Пипи Дуга Чарапа.

Извор: NVO Atina