Охридски пролог – илустрована житија светих

Охридски пролог је, по речима угледног српског философа и богослова Јустина Поповића, најмудрија и најпотребнија српска књига. Први пут је одштампана 1928. године и до данашњег дана је доживела многа издања и огромне тираже. Преведена је на десетину страних језика. Тако је превазишла националне оквире и постала подједнако драга и другим народима у Европи, Америци, Азији…

Пролог светог владике Николаја је сада по први пут илустрован у пуном колору, са преко 1000 илустрација које сликовито обогаћују његов писани садржај. Посебност овог издања су и допуне приређивача којима су обухваћени и они празници и Свеци чија је прослава установљена након писања и настанка саме књиге.

Охридски пролог је једно од најзначајних дела владике Николаја Велимировића. У њему су описани библијски догађаји за сваки дан у години, описана житија многобројних светаца, догађаји из живота Богородице и Христа. У Охридском прологу читалац може наћи нову поуку (расуђивање) и побожно размишљање (созерцање) за сваки нови дан.