КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИРОСЛАВУ МИКИ АНТИЋУ

У свечаној сали Дома културе 01. октобра 2024. године са почетком од 18:00 часова, Народна библиотека „Христо Ботев“ у сарадњи са Установом Центар културе „Босилеград“, организује Књижевно вече посвећено Мирославу Мики Антићу.

О Босилеградском пореклу песника, о његовој посети Босилеграду, о његовом животу и стваралаштву и о још много тога, говориће Немања Ротар.

Мирослав Мика Антић рођен је у Мокрину 14. марта 1932. године. Био је српски песник и уредник. Отац Мике је Ненко Антић, пореклом из Босилеграда. Мика Антић тражио је своје корене средином 60-их година, да би испунио завет свог оца и упали свећу на гробовима својих предака. О посети писца Босилеграду, писао је и Александар Младенов у новинама „Братство“ 2007. године.

Живот Мирослава Антића је био је узбудљив и инспиративан као и његова поезија. Променио је много градова и занимања, снимао је филмове и бавио се сликарством, писао је за новине и писао прозу, али је увек био најпре песник. И био је боем који се радовао свету око себе и тај свет прослављао у својим песмама које се и данас памте.      

Немања Ротар, романописац, приповедач и есејиста, рођен је 21. августа 1972. године у Панчеву. У родном граду је завршио средњу електро-техничку школу, а у Београду Филолошки факултет на групи Српски језик са јужнословенским језицима.

Објавио књигу песама “Почетак сна”, збирку прича “Kаталог читалаца”, књиге есеја: “У вртлогу самоће”, “Сенке и дим”, књигу критичких текстова “2000 карактера” и романе: “Буђење змаја”, “Чувари Балкана”, “Последња ноћ на Леванту”, “Нетрпељивост”, “Дневник људождера”, “Последњи Ромеји” и романсирану биографију о свом ујаку, чувеном песнику, Мирославу Мики Антићу под називом “Сутрадан после детињства”.

Немања Ротар је пажљиво истражио живот и песме Мирослава Антића, на основу чега је написао узбудљиву и неодољиву књигу о великом песнику и о његовом времену.

Смештајући своју књигу између живота и литературе, између романа и романсиране биографије, Ротар је написао причу о песнику и његовој животној и књижевној авантури, о времену у коме су песници били славни, а поезија део свакодневице, и о томе шта је било после. Ротар пише свој необични роман из највеће могуће близине, као део Антићеве породице и као неко ко је одрастао уз великог песника, да би сада, после свега, уобличио и склопио књигу његовог живота.

Отуда је књига Сутрадан после детињства велика, поуздана и целовита прича о јединственом песнику и уметнику Мирославу Антићу, о његовим песмама и филмовима, о његовом животу и магији, и о градовима у којима је он живео неки део своје несвакидашње биографије: Kикинда, Панчево, Нови Сад, Београд. Kњига садржи и велики број непознатих фотографија, песникових писама и разгледница, као и других делова његове породичне архиве.